Neelix
Image default
Beauty en verzorging

Ouderdomsvlekken ontstaan en behandeling | Skin light

Ouderdomsvlekken

Ouder worden, het is iets waar we hoogstwaarschijnlijk allemaal tegenop zien. We kunnen niet meer zo goed uit de voeten, we beginnen allerlei kwaaltjes te vertonen en te krijgen en we zijn een heel pak minder snel. Maar als het bij de kwaaltjes en het minder snel vooruit gaan blijft, dan valt het gelukkig nog mee. Ook al kunnen sommige kwaaltjes toch heel vervelend zijn, denk daar bij maar aan ouderdomsvlekken.

 

Wat zijn ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken zijn egaal bruine plekken op de huid van enkele millimeters tot enkele centimeters groot. Vaak kom je ouderdomsvlekken tegen bij oudere mensen en zie je ze het vaakst in het gelaat terugkomen en af en toe in het decolleté. 80 % van de Nederlandse en Belgische bevolking, ouder dan 65 jaar heeft er last van. Meestal is het een huidaandoening die niet kwaadaardig is.

 

Hoe ontstaan ouderdomsvlekken?

Het is wetenschappelijk bewezen dat ouderdomsvlekken te maken hebben met het aantal zonlicht dat je gedurende heel je leven hebt gehad op je huid. Heb je gedurende je hele leven je gelaat vaak blootgesteld aan zonlicht? Dan kunnen de ouderdomsvlekken daardoor ontstaan. Heel vaak komen ze dan ook voor bij mensen met een lichter huidtype of oudere mensen met rood haar. Het is meestal goedaardig maar soms kan het zijn dat er kwaadaardige pigmentcellen ontstaan. Zo kan er huidkanker ontstaan.

 

Hoe kan ik ouderdomsvlekken herkennen?

Ouderdomsvlekken zijn bruine of zwarte vlekken die je het vaakst kan herkennen en terugvinden in het gezicht. Alsook kan het zijn dat ze op de rest van het lichaam voorkomen, dit kan dan zijn de schouders, de bovenkant van de armen, het decolleté en de handruggen.

 

Hoe kan ik ouderdomsvlekken behandelen?

Er kunnen verschillende dingen gedaan worden om ouderdomsvlekken te behandelen, onder andere lichtflitstherapie. Dit is toe te passen om heel het lichaam en kan zonnevlekken of ouderdomsvlekken doen verdwijnen. Het licht verhit het pigment zo sterk waardoor de vlek zal worden afgebroken. Ook kan je zelf allerlei peelings proberen om de zonnevlekken verwijderd te krijgen. Zo zijn Skinbrite Peel en DermaQuest MangoBrite enkele goede voorbeelden die de aanmaak van pigment zullen remmen en zullen normaliseren. Heb je last van ruwe ouderdomsvlekken of vlekken die lichtjes verheven zijn? Dan kunnen ze bevroren worden met behulp van een stikstofpen. Dit is een techniek die in enkele seconden wordt toegepast.