Neelix
Image default
Woning en Tuin

Waarom goede verlichting in winkels belangrijk is

Wanneer je een dagje gaat winkelen met familie of vrienden, maak je er een gezellige en sfeervolle dag van met eventueel een paar leuke terrasjes. Heerlijk langs de etalages struinen en winkel in en winkel uit. Meestal zijn deze etalages prachtig ingericht met de mooiste kleding of andere hebbedingen. Wat opvalt is dat de verlichting bij veel winkeletalages goed gekozen is aangaande lichtinval en uitstraling. Daar blijf je langer hangen dan voor een etalage die ‘schreeuwt’ van de kille TL verlichting. De etalage geeft wel de eerste indruk van de winkel. Dat is het visitekaartje. In de winkel zelf zie je hetzelfde beeld. Of heel mooi afgestemd op de producten die hier verkocht worden met een uitnodigende werking of juist afstandelijk en kil. Daarom is goede verlichting in winkels een must. 

Soorten 

De juiste verlichting zorgt ervoor dat je je als klant meteen prettig en op je gemak voelt en daardoor, misschien wel onbewust, langer in de winkel blijft rondkijken. Dan geef je ook makkelijker meer geld uit. Het kan gaan om een paar spotlights tot een heel verlichtingsplan. De afgelopen jaren is het winkelen zeker veranderd, mede doordat de webwinkels steeds verder oprukten. Maar de trend van het online shoppen schijnt toch weer wat af te nemen. Als ondernemer moet je hierop inspelen en zorgen dat er mensen in je winkel komen en natuurlijk ook je producten kopen. De aantrekkelijkheid staat voorop en de beleving staat centraal. Er zijn veel soorten verlichting zoals: basisverlichting, decoratieve verlichting, sfeerverlichting, gerichte en functionele verlichting. In winkels zal de sfeerverlichting en decoratieve verlichting de grootste rol spelen. Een goede site voor inspiratie is bijvoorbeeld power-light.nl

Met de seizoenen mee 

Veel winkels hebben de laatste jaren hun traditionele lampen al vervangen door bijvoorbeeld speciale ledverlichting. Meestal is dan tevens de kleur van het interieur veranderd met mooie sfeervolle trendy kleuren. Ledverlichting is duurzaam en alle kleuren van de regenboog zijn beschikbaar om de mooiste licht- en sfeerbeleving in de winkel te creëren. Infrarood en UV ontbreken in deze verlichting en dat heeft als voordeel dat de producten niet meer verkleuren. Ook een belangrijk punt is om de verlichting in de verschillende seizoenen aan te passen. In de zomer komt er veel meer natuurlijk licht binnen dan in de winter. In grote en hoge ruimtes kan industrieel licht een uitkomst zijn. Paskamers in kledingwinkels moeten goed verlicht zijn en bijvoorbeeld waren die tentoongesteld worden zoals brood- en banket en vleeswaren. De hele winkel, ook achterin, moet van goede verlichting voorzien zijn, anders lopen de klanten niet helemaal verder door. Let daarnaast op het gedeelte rondom de kassa-eilanden waar de betalingen worden verricht. 

Interieur 

Een goede verlichting is dus onontkoombaar om klanten te trekken en daarna weer terug te laten komen. Aan een eenmalig vluchtig bezoekje van een klant heb je als ondernemer niets. Naast de goede afstemming van de verlichting moet ook het interieur er perfect uitzien. Bijvoorbeeld met zachte, warme kleuren en mooie kasten. Het hele plaatje moet compleet zijn. De klanten komen dan vanzelf.

https://power-light.nl/