Neelix
Image default
Woning en Tuin

Een sfeervolle kamer met de juiste slaapkamer verlichting

Het is op zijn minst gezegd verwonderlijk wat het effect van goede slaapkamer verlichting kan zijn op een slaapkamer. Het is dan ook niet gek dat (interieur)architecten tegenwoordig erg veel spelen met de oeverloze mogelijkheden en toepassingen van gedegen lampen en verlichting. Hieronder lees je een aantal tips voor het effectief verlichten van je kamer met behoud van een sfeervolle en gezellige sfeer.

Het verlichten van de slaapkamer

 

Om te beginnen is het goed om vast te stellen dat iedere slaapkamer anders is. Er bestaat logischerwijs niet één lichtplan dat toegepast kan worden op elke willekeurige slaapkamer. Een factor dat een wezenlijke rol speelt is de grootte van de slaapkamer. Heb je een ruime slaapkamer, dan is het misschien verstandig om te kiezen voor een railsysteem. Hierbij heb je de wijze van verlichting grontendeels zelf in de hand. Ook zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor (dimbare) spotjes. Het is geen keiharde regel dat slaapkamer verlichting per definitie gemaakt moet zijn voor de slaapkamer. Ook een eettafel lamp kan onder omstandigheden erg goed staan in de slaapkamer.

Maak het gezellig

 

In het algemeen kan gesteld worden dat het het mooist is om elke ‘afdeling’ van je slaapkamer afzonderlijk te voorzien van verlichting. Verlicht bijvoorbeeld je bureau met een andere lamp dan je bed. Slaapkamer verlichting bij het bed zal vaak ook meer gedimd moeten zijn. Plaats naast het bed bijvoorbeeld een vloerlamp of een wandlamp. Wees niet bang om hoekjes te creëren en om creatief te zijn met het licht. Voor de functionaliteit zou je kunnen werken met een gedimde ‘basisverlichting’, bijvoorbeeld met spotjes. Vanuit daar kun je de kamer gezelliger maken door verschillende losse lampen als sfeermakers te plaatsen. Als je gaat voor een gezellige sfeer is het van wezenlijk belang om te gaan voor lampen die een warme lichtkleur afgeven. Wit licht is doorgaans namelijk erg kil en koud, het geeft in die zin te weinig sfeer.

https://alleslicht.nl