Neelix
Image default
Dienstverlening

Wat te doen bij een stroomstoring?

We gebruiken allemaal stroom. We gebruiken het bijvoorbeeld om de was te doen, om een gerecht te bereiden in de oven, of om de vaat te wassen in een vaatwasser. Als je een stroomstoring hebt dan kun je al deze dingen niet doen. Dit komt doordat je geen stroom hebt als er een stroomstoring hebt. Stroomstoringen zijn erg vervelend en nadelig. Het eten in je koelkast en vriezer gaat bederven als je geen stroom hebt. En grote bedrijven lopen heel veel geld mis. Het is daarom belangrijk om te weten wat je moet doen als je last hebt van een stroomstoring. 

Dit moet je doen bij een stroomstoring 

Als je last hebt van een stroomstoring dan moet je als eerst naar de buren gaan om te kijken of ze er ook last van hebben. Als dit het geval is dan is er een lokale storing en het probleem zit dan bij je netbeheer. Als er een lokale storing is bel dan het landelijke storingsnummer om er een melding van te maken. Maar als de storing niet bij het netbeheer zit dan is de storing bij jou thuis. Je moet dan achterhalen waar het probleem vandaan komt. Als je weet waar het vandaan komt dan kan je het verhelpen. Als het niet lukt schakel dan een elektricien in. 

Dit is hoe je de kans op een stroomstoring kan voorkomen

Een stroomstoring is niet helemaal te voorkomen. Maar je kunt de kans op een stroomstoring wel verminderen. Dit kun je doen door alleen apparaten aan te schaffen met een CE-label. Apparaten met een CE-label voldoen aan de minimale eisen voor elektriciteitskabels. Apparaten met een KEMA of een VDE-keurmerk zijn nog beter. Apparaten met zo een keurmerk zijn uitvoerig getest. Het is ook goed om te letten op overbelasting. Overbelasting veroorzaakt kortsluiting. En kortsluiting veroorzaakt stroomstoringen.