Neelix
Image default
Dienstverlening

Alles wat je moet weten over GMO-vrij

GMO is de afkorting van ‘Genetic Modified Organism’. Laten we het voor het gemak vertalen naar ‘genetisch gemodificeerd organisme. Dit zijn planten, dieren of micro-organismen waarvan het DNA veranderd is door middel van genetische manipulatie. Niet iedereen is daar echter enthousiast over. Zodoende neemt de populariteit van GMO-vrij onder consumenten steeds meer toe. Wat houdt het precies in?

Wat is genetisch modificeren en welk doel heeft het?

Het doel van het genetisch modificeren van organismen is om nieuwe eigenschappen of kenmerken te introduceren die niet van nature in soort voorkomen. Dit vindt plaats om verschillende redenen, zoals het verbeteren van de opbrengst van gewassen, het verhogen van de weerstand tegen ziekten en het verhogen van de voedingswaarde. Er vinden regelmatig verhitte discussies plaats over het gebruik van GMO’s in de voedselproductie. Steeds vaker wordt GMO-vrij als alternatief genoemd.

Wat is GMO-vrij en waarom neemt de populariteit ervan toe?

Veel mensen maken zich zorgen over de mogelijke risico’s voor de menselijke gezondheid en het milieu. Anderen hebben het over de ethische implicaties van het genetisch modificeren van levende organismen. Zodoende gaan steeds meer mensen op zoek naar voedsel met het etiket ‘GMO-vrij’ om genetisch gemodificeerde ingrediënten te vermijden. Ze geloven dat niet genetisch gemodificeerd voedsel gezonder is. Het bevat namelijk niet de ongewenste eigenschappen die soms door genetische manipulatie ontstaan, zoals resistentie tegen antibiotica en toegenomen giftigheid.

Hoe krijgt voedsel het etiket ‘GMO-vrij’?

Er zijn verschillende manieren waarop voedsel het etiket ‘GMO-vrij’ kan krijgen. Eén mogelijkheid is het gebruik van specifieke normen. Zo gebruikt men in de Verenigde Staten het National Organic Program (NOP) van het USDA. Die verbieden gebruik van genetisch gemodificeerde zaden en ingrediënten in biologische producten. Voedingsmiddelen die biologisch gecertificeerd zijn door het NOP dienen geproduceerd te zijn volgens duurzame landbouwpraktijken. Dit maakt ze een milieuvriendelijke optie en trekt veel consumenten over de streep

Controle van derde partij

Naast gecertificeerde biologische producten zijn er ook non-GMO geverifieerde producten die niet noodzakelijkerwijs volgens biologische methoden zijn geproduceerd. Wel zijn een derde partij gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze geen genetisch gemodificeerde ingrediënten bevatten. Deze producten dragen soms een ‘Niet GMO-certificering’, wat aangeeft dat ze een grondig verificatieproces hebben ondergaan.

Meer dan genoeg opties

Het gebruik GMO’s in de voedselproductie is een complexe en controversiële kwestie. Terwijl sommige mensen geloven dat genetisch gemodificeerde organismen de toekomst hebben, zijn anderen bezorgd over de risico’s die ze kunnen opleveren voor de menselijke gezondheid en het milieu. En dit is precies de reden waarom veel mensen het besluit nemen om GMO-vrije producten te kopen om genetisch gemodificeerde ingrediënten te vermijden. Wat je ook kiest: er zijn tegenwoordig meer dan genoeg mogelijkheden om genetisch gemodificeerde ingrediënten in jouw maaltijden te vermijden.

 

U vindt meet informatie op de website van De Korenschoof