Neelix
Image default
Dienstverlening

Wat is een elektromonteur precies?

Een Elektromonteur oftewel een elektricien is iemand die gespecialiseerd is in het installeren en onderhouden van elektronische installaties. Andere taken houden onder meer repareren, testen en ontwikkelen in. Het draait hierbij niet alleen om elektriciteitsinstallaties, maar ook om brandmeld-, licht- en krachtinstallaties. Elektromonteurs kunnen werken voor particuliere of bij storingsdiensten. Over het algemeen zijn de meeste elektriciens te vinden bij bedrijven die zich focussen op elektra in woningen. Het is belangrijk dat elektromonteurs veilig werken, omdat ze moeten omgaan met hoge voltages stroom. Deze monteurs hebben vaak een elektrotechnische opleiding gevolgd, daarbij kan een aanvullende vakopleiding worden gevolgd.

Waar zijn elektromonteurs verantwoordelijk voor?

Zojuist zijn kort de gebieden besproken waarbinnen een elektromonteur werkt, maar welke specifieke taken heeft een elektricien? Ten eerste zorgt een elektromonteur voor het uitvoeren van preventief onderhoud. Het is een goed idee om minimaal één keer in de vijf jaar je elektra te laten controleren. Verder onderzoekt een elektromonteur storingen en mankementen binnen jouw elektra. Daarbij installeren ze ook schakelkasten en andere apparaten en testen ze of deze voldoen aan de geldende norm. Als laatste monitoren ze projecten en brengen ze hier rapport over uit. Dit gaat vooral over projecten zoals nieuwbouw huizen etcetera. 

Hoe werkt een elektromonteur en met wie?

Elektromonteurs zijn vaak onderdeel van een groot divers team. Denk hierbij bijvoorbeeld aan samenwerkingen met aannemers, planners en andere installateurs of monteurs. Vaak werken elektromonteurs hierdoor voornamelijk overdag. Dit kan anders zijn in aparte gevallen zoals medewerkers van de storingsdienst. Daarbij zijn er ook ploegen- en stand-by diensten deze kunnen zich vaak verspreiden over de gehele dag en nacht. Elektromonteurs met een hogere opleiding werken ook op zichzelf zonder toezicht. De conclusie hierbij is, dat er altijd een elektromonteur klaar staat als jij elektro problemen hebt. Daarbij zijn deze efficiënter opgelost dan als je het zelf zou doen.