Neelix
Image default
Dienstverlening

Heeft u er wel eens aan gedacht om keurmeester te worden?

EKH is een vereniging van keurbedrijven van hijs- en hefmiddelen als hijs- en hefwerktuigen. Deze vereniging is in het leven geroepen omdat de overheid in 1992 besluit nam om de Inspectie van de Havenarbeid op te heffen. Deze inspectie hield toezicht bij het uitoefenen en naleven van wetten en normen die golden bij het keuren van hijsmiddelen. Toezicht houden is heel wat anders dan achteraf toetsen. Maar daar kwam het uiteindelijk wél op neer. Er heerste al een grote onzekerheid over het verantwoord omgaan met de verschillende hijsmiddelen. En door het wegvallen van het toezicht werd die onzekerheid alleen maar groter. De roep om meer toezicht werd uiteraard groter.

Als keurmeester heeft u een zeer verantwoordelijke baan

Mede om dit te kunnen bereiken, heeft EKH een opleiding tot keurmeester in het leven geroepen, maar ook werkvoorschriften opgesteld. Dit is voor de klanten van EKH-leden een verzekering dat doordat alle middelen vakkundig worden gekeurd deze met een gerust hart kunnen worden gebruikt. Kraan-, hijs- en hefwerktuigeninspectie zorgt dus voor de veiligheid en betrouwbaarheid van uw materieel en de naleving van de wettelijke voorschriften. En absoluut geen overbodige luxe. Of u nu kranen, hijs- of hefwerktuigen bezit of bedient, u moet ervoor zorgen dat ze veilig zijn en voldoen aan de wettelijke eisen.

Opleiding keurmeester ‘Boven de haak’ en ‘Onder de haak’

Onderscheid wordt gemaakt tussen een opleiding tot keurmeester voor ‘Boven de haak’ en ‘Onder de haak’. Om in aanmerking te kunnen komen voor de opleiding door EKH tot Keurmeester dient een cursist minimaal een MBO-opleiding te hebben gevolgd en twee jaar relevante ervaring praktijkervaring moet hebben opgedaan. Bijvoorbeeld door werkzaamheden als het onderhouden maar ook repareren en inspecteren van hijskranen. Ook de fabricage en assemblage en/of installatie van hijskranen is gedegen praktijkervaring.

Wat doet u als keurmeester?

EKH is geaccrediteerd voor het uitvoeren van conformiteitsbeoordelingen, evenals wettelijke en vrijwillige inspecties van kranen, hijs- en hefwerktuigen.

De inspectie van een keurmeester omvat o.a.:

  • controle remmen, koppelingen, kabelschijven en draadkabelsamenstellingen.

  • dynamisch en statisch testen van de belasting.

  • inspectie van alle dragende onderdelen van de constructie, met inbegrip van de kabelschijven.

  • het controleren van kraanliggers, rails en kolommen van bovenloopkranen om de structurele integriteit te waarborgen.

  • en veel meer.

Neem vandaag nog contact met EKH op en ontdek hoe u als gecertificeerd keurmeester kunt zorgen voor veiligheid, betrouwbaarheid en naleving van de wettelijke voorschriften.