Neelix
Image default
Energie

Energietransitie – relevant voor iedereen

 De energietransitie is niet vrijblijvend

De energietransitie is al jarenlang aan de gang, maar gaat voor steeds meer bedrijven, instellingen en ook particulieren grotere gevolgen krijgen dan voorheen. Onder energietransitie wordt de omslag verstaan van het gebruik van fossiele energiebronnen als olie en aardgas naar windenergie, opwekking van energie via zonnekracht en andere duurzame vormen van energiewinning. Maar deze overgang is minder vrijblijvend geworden. Sterker nog: de overheid – zowel de Nederlandse regering als de Europese Unie – streeft naar een klimaatvriendelijk en energieneutraal Nederland omstreeks 2050. Deze energietransitie heeft voor de hele samenleving ingrijpende gevolgen. Welke consequenties zijner zoals voor particulieren en bedrijven 

 

Gevolgen van de energietransitie voor particulieren

Een van de nu al merkbare gevolgen van de energietransitie is het feit dat woningen voorzien moeten zijn van energielabels, die aangeven hoe milieuvriendelijk – of milieuonvriendelijk – de betreffende woning is. Ook de discussies over het verplicht installeren van warmtepompen in particuliere woningen zijn een voorbeeld van hoe de energie-omschakeling het leven van alledag beïnvloedt of het verbod op brandstof slurpende voertuigen in bepaalde stadscentra.

Positief zijn de gemeentelijke tegemoetkomingen die verstrekt worden als woningeigenaren isolatiemaatregelen nemen. En zo zijn er nog tal van andere overheidsmaatregelen die voelbaar zijn voor de gemiddelde Nederlander: het verplicht moeten verwijderen van asbestdaken voor 2028 is er eentje. Maar ook het moeten aanvragen van een omgevingsvergunning bij verbouwingsplannen of eisen die zijn opgesteld rond cv-ketels en het terugschroeven van de maximumsnelheid op snelwegen naar 100 kilometer per uur per maart 2020.

 

De energieomslag raakt ook bedrijven en politieke instellingen

Naast de burgers merken ook ondernemingen en (gemeentelijke) overheden steeds meer wat de energieomslag allemaal inhoudt. Kilometervergoedingen voor zakelijk rijden worden niet verhoogd, maar eerder afgebouwd. Daarentegen wordt het woon-werkverkeer per trein, elektrische auto of per fiets op allerlei manieren aangemoedigd. Milieuregels voor agrarische bedrijven en fabrieken worden aangescherpt. Transportbedrijven krijgen ook te maken met strengere regelgeving rond vervoer.

Wanneer u als ondernemer uw bedrijf wilt uitbreiden, of het nu een winkel, boerenbedrijf of een logistieke handelsonderneming is, komt u erachter dat er steeds meer wetten en regels komen om een zo optimaal mogelijke duurzaamheid te garanderen. Zorg er daarom als ondernemer, stedelijke professional en zeker ook als particulier voor dat u goed op de hoogte bent van de wettelijke eisen en ook financiële mogelijkheden om op een efficiënte manier te verduurzamen.

 

Vindt meer informatie op de website https://www.stadszaken.nl/