Neelix
Image default
Woningen

Hoe kan je een verstopt riool voorkomen?

Hoe kan je een verstopt riool voorkomen?

 

 

Image Source: FreeImages‍

U ziet de schade die een verstopt riool kan veroorzaken misschien niet aan de oppervlakte, maar geloof ons; het is er! Een verstopt riool kan ernstige problemen veroorzaken voor uw huis en eigendommen. Wanneer uw afvoer verstopt is, hoopt het rioolwater zich binnenin op en komt uiteindelijk via de hoofdafvoer naar buiten. Dit kan een vieze geur achterlaten in uw huis, en het kan ook uw tuin slecht laten ruiken. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige manieren waarop u een verstopt riool in de toekomst kunt voorkomen. Lees verder voor meer informatie over de oorzaken van een verstopt riool, hoe u het kunt voorkomen, en wat u moet doen als een verstopping bij u thuis toch optreedt.

 

Wat is een verstopt riool?

Wanneer uw afvoer verstopt raakt, kan het rioolwater vast komen te zitten in uw riool. Uiteindelijk kan al het rioolwater terugstromen in uw huis en woning, waardoor een verstopt riool ontstaat. De verstopping kan worden veroorzaakt door opgehoopte resten (zoals boomwortels, haar, papier en etensresten), een losse verbinding, een gebroken draad of een beschadigde muur. Een verstopt riool kan verschillende problemen veroorzaken voor uw huis en woning. Een verstopte rioolbuis kan een vieze geur achterlaten in uw huis, en het kan ook uw tuin slecht laten ruiken. Een verstopt riool vormt ook een ernstig gezondheidsrisico. Wanneer te veel rioolwater zich ophoopt in uw afvoer, kan het terugstromen en uw huis binnenkomen of zelfs uw kelder of kruipruimte binnensijpelen.

 

Waarom raakt een afvoer verstopt?

Rioolbuizen die verstopt zijn door boomwortels, haar, papier en andere resten zijn de meest voorkomende oorzaak van een verstopte afvoer. Wanneer dit gebeurt, vult uw afvoer zich langzaam met water tot aan de overloop. Boomwortels die in de riolering zijn gegroeid en weigeren te worden weggesneden, kunnen ook een verstopping veroorzaken. Dit komt vooral voor in stedelijke gebieden waar bomen dicht tegen de riolering zijn gegroeid. Om dit te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat er geen boomtak of wortel de afvoer blokkeert. Een gebroken afvoerbuis of een beschadigde muur kan er ook voor zorgen dat een afvoer verstopt raakt. Als er een breuk in de leiding of een gat in de muur zit, kan er rioolwater in de leiding terechtkomen. Uiteindelijk zal al het rioolwater terugstromen in uw huis en woning.

 

Houd uw afvoer vrij met het juiste gereedschap en de juiste technieken.

Voordat we ingaan op wat u kunt doen om een verstopt riool te voorkomen, is het belangrijk om te weten hoe u een verstopte afvoer in de eerste plaats kunt voorkomen. Als uw afvoer al verstopt is, leest u hier wat u kunt doen om hem te ontstoppen. – Verwijder vuil rond uw afvoer. Dit omvat haar, papier en andere voorwerpen die in de afvoer vast kunnen komen te zitten en een verstopping kunnen veroorzaken. – Zorg ervoor dat alle rioolaansluitingen goed vastzitten en geen scheuren vertonen. Zorg ervoor dat de aansluitingen niet los, gecorrodeerd of beschadigd zijn. – Blokkeer uw afvoer niet met voorwerpen. Dit geldt ook voor papier, gras, bladeren, boomtakken en wortels.

 

Vermijd zwakke of ondoeltreffende buisverbindingen.

Als uw huis een beerput heeft, zorg er dan voor dat deze goed geïnstalleerd en onderhouden is. Een verstopt riool kan ontstaan als uw afvoer is aangesloten op een beerput. Om een verstopt riool te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat de afvoer is aangesloten op een hoofdafvoer of rioolleiding die uitmondt in een rivier of de oceaan. Zorg er ook voor dat de leiding van uw huis naar de hoofdafvoer de juiste afmetingen heeft. Als dit niet het geval is, zal het niet in staat zijn om al het afval dat het huis produceert te verwerken. Een andere oorzaak van een verstopte afvoer is een gietijzeren pijp. Dit type pijp werd gebruikt in het verleden, maar het is nu verboden in de nieuwbouw. Als u dit type pijp heeft, zorg er dan voor dat deze goed wordt doorgespoeld.

 

Afvoer van schuim en kalkaanslag.

Als uw riool tijdens een storm is beschadigd, kan er rioolwater in uw afvoer lekken. Om dit te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat uw straatafvoer vrij is van puin en dat het water ervan niet verstopt raakt. Als uw huis vóór de jaren tachtig is gebouwd, zijn de leidingen in uw huis misschien wat verouderd. Dit kan leiden tot een verstopte afvoer. Om dit te voorkomen kunt u uw leidingen laten vervangen of vernieuwen.

 

Conclusie

Rioolinslag kan om vele redenen voorkomen. Een van deze redenen is een verstopte afvoer. Wanneer uw afvoer verstopt raakt, kan rioolwater zich ophopen in de afvoer en uiteindelijk overlopen in uw huis. Dit kan gebeuren als uw afvoer verstopt is door boomwortels, haar, papier of ander vuil. Als uw afvoer verstopt raakt, kunt u vieze geuren en schade aan uw woning opmerken. De beste manier om een verstopt riool te voorkomen is om uw afvoer schoon te houden. Op die manier hoeft u zich in de toekomst geen zorgen te maken over een verstopte afvoer. Blijf uit de buurt van haarbanden, papier en andere voorwerpen die in de afvoer verstrikt kunnen raken en een verstopping kunnen veroorzaken. Als uw afvoer verstopt is, moet u zo snel mogelijk een loodgieter bellen om uw riool ontstoppen Zoetermeer. Houd uw afvoer vrij met de juiste hulpmiddelen en technieken om een verstopt riool in de toekomst te voorkomen!

https://mctommes.nl/het-ergste-noodgeval-voor-het-opruimen-van-rioleringen-waarmee-u-te-maken-kunt-krijgen/