Neelix
Image default
Aanbiedingen

Lichttherapie lampen koopgids – Hoe kies je de juiste lichttherapie lamp (SAD Lamp)

Het gebruik van een lichttherapie lamp kan een zeer effectieve manier zijn om depressie en de symptomen van Seasonal Affective Disorder te behandelen. Studies hebben aangetoond dat lichttherapie veel voordelen heeft en dat het een effectievere behandeling kan zijn dan het nemen van medicatie met minder bijwerkingen.

 

Met zoveel verschillende soorten lichttherapielampen op de markt, kan het moeilijk zijn om te weten welke lamp de juiste is. Er zijn verschillende maten, prijzen, vormen en functies om uit te kiezen, dus het kan moeilijk zijn om te weten welk type lichttherapie lamp het beste werkt voor uw symptomen. Hier zijn een paar tips over wat u moet zoeken in de beste lichttherapie lamp om uw stemming en leven te verbeteren.

 

Opzoek naar meer informatie over een lichttherapie lamp of daglichtlamp? Hieronder de beste tips & tricks! 

 

Wie heeft een lichttherapie lamp nodig?

Lichttherapie is een effectief middel om seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) te behandelen en biedt een individu blootstelling aan kunstlicht. SAD is een vorm van depressie die vaak voorkomt in de herfst of winter, en lichttherapie wordt gebruikt om het felle buitenlicht na te bootsen dat we in die tijd van het jaar missen.

 

Lichttherapie, ook bekend als fototherapie of helderlichttherapie, wordt gedaan met een SAD-lamp waar u bij zit of werkt. Deze vorm van therapie blijkt de chemische stoffen in de hersenen te beïnvloeden die verband houden met slaap en stemming, waardoor de SAD-symptomen worden verlicht. U kunt een lichttherapie lamp ook gebruiken om andere vormen van depressie te behandelen, evenals slaapstoornissen en andere aandoeningen.

 

Type licht

De eerste eigenschap die u in een lamp moet zoeken, is een lamp die een bepaalde hoeveelheid lux produceert, de maateenheid voor de helderheid van licht. Het belangrijkste doel van een SAD-lamp is om het licht te vervangen dat u mist tijdens korte, winterse dagen.

 

Een typische binnenlamp heeft een helderheidsniveau van ongeveer 100 lux, terwijl een normale bewolkte dag met veel wolken een helderheidsniveau van ongeveer 1.000 lux kan hebben. Zonnige dagen hebben een helderheidsniveau tussen 10.000 en 100.000 lux, waarbij het cijfer 10.000 lux gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Bij deze helderheid hebben onderzoekers ontdekt dat lichttherapie lampen effectief zijn, wat logisch is aangezien dat de minimale helderheid is van een normale zonnige dag.

 

De lamp moet het licht van de zon nabootsen en moet een volledig of breed spectrum hebben. Er zijn lichttherapie lampen die blauw licht produceren, wat volgens onderzoek het belangrijkste deel van het spectrum is om de stemming te verbeteren. Er zijn SAD-lampen met blauw licht die effectief zijn, maar ze zijn meestal kleiner en effectiever bij een lagere helderheid.

 

Ruis- en trillingvrij

Sommige fluorescentielampen kunnen flikkeren, wat een probleem is voor mensen die daar gevoelig voor zijn. Zorg ervoor dat uw lamp flikkervrij is, zodat u niet misselijk wordt of hoofdpijn krijgt. Veel fabrikanten zijn zich bewust van deze problemen en gebruiken technologie die dit verhelpt.

 

Een elektronische ballast wordt vaak gebruikt om het flikkeren te voorkomen, evenals het vervelende gebrom dat vaak gepaard gaat met een fluorescentielamp. Zorg ervoor dat u dit in gedachten houdt bij het winkelen, zodat u niet eindigt met een lamp die een onaangename en ongemakkelijke ervaring veroorzaakt.

 

Draagbaarheid

Als draagbaarheid belangrijk voor u is, moet u letten op de grootte en vorm van de SAD-lamp die u overweegt. Als u de lamp mee moet nemen naar uw werk of in het weekend, zal het moeilijk zijn om een onhandige en zware lamp mee te nemen. Kleinere lampen maken meestal gebruik van LED-lampen die kleiner zijn dan fluorescentielampen. Blauwe lampen zijn ook vaak te vinden in de kleinere lampen omdat ze minder krachtig zijn.

 

De vorm van de lamp kan ook de draagbaarheid belemmeren, vooral als er een grote standaard bij zit. Statieven zijn geweldig, maar ze kunnen moeilijk te verplaatsen zijn. Duurzaamheid is ook belangrijk voor de draagbaarheid, en u moet op zoek naar een lamp met LED-lampen die duurzamer zijn dan fluorescentielampen.

 

Instellingen lichtintensiteit

De intensiteitsinstellingen kunnen mensen helpen om te wennen aan het gebruik van een SAD-lamp, omdat veel mensen last hebben van misselijkheid, hoofdpijn of nervositeit als ze de lamp voor het eerst gebruiken. U zult merken dat u bij sommige SAD-lampen de lichtintensiteit kunt aanpassen, waarbij de hoogste instelling rond de 10.000 lux ligt.

 

Als u de intensiteit lager instelt, kunt u de lamp langere tijd gebruiken en veel mensen merken dat als ze met een lagere instelling beginnen, ze de intensiteit kunnen verhogen naarmate ze aan de lamp wennen, wat bijwerkingen helpt verminderen. Sommige lampen hebben slechts één stand, andere twee standen, en sommige modellen hebben een lux-knop waarmee u de intensiteit kunt instellen.

 

Timer

Gemiddeld is ongeveer dertig minuten de aanbevolen tijd om een lichttherapie lamp te gebruiken. Dit is een effectieve dosis volgens onderzoek, maar sommige gebruikers vinden dat dertig minuten niet erg effectief is en gebruiken de lamp soms wel een uur. Andere gebruikers hebben zelfs ontdekt dat ze later op de dag nog een sessie nodig hebben om hen te helpen.

 

Consistentie is belangrijk bij het gebruik van een lichttherapie lamp en dit wordt vaak bevorderd door het gebruik van een ingebouwde timer, zodat u kunt bijhouden hoe lang u de lamp heeft gebruikt. Sommige timers schakelen de lamp zelfs uit aan het einde van de ingestelde tijd.

 

Standaard

Veel lichttherapie lampen worden geleverd met een standaard waarmee u de hoek en hoogte van de lamp kunt veranderen, wat erg handig kan zijn. Een van de beste posities om uw lichttherapie lamp te plaatsen is recht voor u, ongeveer 15 cm boven uw ooglijn, wat de positie is die het beste overeenkomt met die van de zon.

Er zijn verschillende overwegingen die u moet maken bij het kiezen van een lichttherapie lamp die het beste past bij uw symptomen en behoeften. Het vinden van de juiste stijl, vorm, helderheid en intensiteitsniveaus zijn allemaal belangrijk om u te helpen de juiste hoeveelheid therapie te krijgen om uw symptomen te behandelen. Uw mentale welzijn is erg belangrijk, net als het vinden van de perfecte SAD-lamp voor uw behoeften.

Om je slaap nóg verder te verbeteren, kun je ervoor kiezen om een blauw licht filter bril te dragen. Voor meer informatie over blauw licht filter, lees hieronder verder.  

 

Hoe werken blauw licht filter brillen?

Het is u misschien opgevallen dat brillenglazen met verschillende kleuren, meestal geel, amber of oranje, blauw licht blokkeren. Deze glazen weerkaatsen blauw licht van uw irissen weg, waardoor het licht wordt tegengehouden voordat uw hersenen de kans krijgen om het als zonlicht waar te nemen.

 

Wanneer u een blauw licht filter bril draagt, vooral ’s nachts, creëert u een omgeving voor uw ogen die de natuurlijke vermindering van zonlicht nabootst die ’s avonds optreedt. Als gevolg daarvan beginnen uw hersenen op het juiste moment met de productie van melatonine, waardoor u gemakkelijker in slaap valt.

 

Heb ik een bril nodig die tegen blauw licht beschermt?

Onze hersenen zijn bijzonder gevoelig voor het blauwe licht dat digitale apparaten uitstralen. In feite interpreteren onze hersenen het als zonlicht, en daarom helpt het gebruik van deze apparaten ons wakkerder en alerter te voelen.

 

Hoewel dit een voordeel is wanneer we proberen te werken en productief te zijn, kan het een probleem zijn wanneer u de apparaten ’s avonds gebruikt – een tijd waarin uw hersenen zich moeten ontspannen om te kunnen slapen. Het blauwe licht weerhoudt onze hersenen ervan om “uit te schakelen” en de melatonineproductie op gang te brengen, waardoor slaperigheid wordt vertraagd.

 

Ongeacht uw leeftijd, als u apparaten met blauw licht gebruikt, vooral ’s nachts, kunt u baat hebben bij het dragen van een bril die blauw licht blokkeert.

 

Wat zijn de voordelen van een blauw licht filter bril?

Een blauw licht filter bril biedt veel voordelen voor de drager.

 

Eerst en vooral helpen ze de normale melatonineproductie te bevorderen. In een onderzoek werden deelnemers die 3 uur voor het slapengaan een blauw licht filter bril droegen vergeleken met deelnemers die dat niet deden. Degenen die de bril droegen genoten van een diepere slaap en rapporteerden verbeteringen in hun stemming.

 

Een blauw licht filter bril vermindert ook de vermoeide ogen waar we last van hebben als we te lang naar ons computerscherm staren. De symptomen van vermoeide ogen zijn onaangenaam, en omvatten hoofdpijn, droge ogen, wazig zicht en pijn in nek en schouders.

 

Vermoeide ogen ontstaan na langdurig gebruik van elektronische apparaten (gedefinieerd als 2 uur of langer in één zitting). Helaas geeft 80% van de volwassenen aan dat ze dagelijks minstens zo lang elektronische apparaten gebruiken, en meer dan tweederde gebruikt meerdere apparaten tegelijk.

 

Langdurige of frequente blootstelling aan blauw licht ’s nachts is ook in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker, met name bij werknemers in ploegendienst. Dit kan te wijten zijn aan de verstoring van hun circadiane ritme door ’s nachts te werken.

 

Wanneer moet ik mijn bril met blauw licht filter dragen?

U kunt dit type bril de hele dag dragen, hoewel u het glas dat u gebruikt wel moet verwisselen.

 

Lichtere, gele glazen zijn beter voor overdag, en u kunt ze dragen wanneer u binnenshuis achter uw computer zit te werken. Als u naar buiten gaat, doe dan uw bril af zodat uw hersenen een boost van natuurlijk zonlicht krijgen. Het ontvangen van natuurlijk zonlicht gedurende de dag helpt uw natuurlijke circadiane ritme te versterken. Het helpt uw hersenen om het verschil in licht beter te detecteren wanneer de zon ’s avonds ondergaat.

 

Voor elektronische activiteit binnenshuis ’s nachts zijn donkerdere rode of amberkleurige glazen beter. Begin uw bril 2 tot 3 uur voor het slapengaan te dragen. Hoe donkerder het brillenglas, hoe meer blauw licht het blokkeert, en daarom worden donkerdere brillenglazen aanbevolen voor ’s nachts.

 

Als u overdag donkere brillenglazen draagt, is de kans groot dat uw hersenen te veel melatonine aanmaken of de productie eerder starten dan zou moeten, juist omdat de bril zo effectief is in het blokkeren van fel licht, inclusief het natuurlijke zonlicht dat door de ramen van uw kantoor naar binnen valt. Als gevolg daarvan wordt uw circadiane cyclus verstoord en voelt u zich eerder moe dan zou moeten.

 

Aangezien ze ernstige kleurvervorming kunnen veroorzaken, moet u het dragen van een blauwlichtblokkerende bril tijdens het autorijden vermijden.

 

Na het dragen van een blauw licht filter bril, wordt het aangeraden om een oogmasker te dragen.

 

De voordelen van het dragen van een oogmasker

Voordelen van oogmaskers

Blootstelling aan licht voor het slapengaan kan de natuurlijke signalen van je lichaam om te gaan slapen onderbreken.

 

Dit komt omdat kunstlicht melatonine onderdrukt, het slaapverwekkende hormoon in het lichaam. Niet genoeg melatonine kan leiden tot slaapproblemen of -stoornissen, zoals slapeloosheid. Een oogmasker kan kunstmatig licht blokkeren, waardoor je niet in slaap kunt vallen. Oogmaskers kunnen echt helpen om je algehele kwaliteit van de slaap te verbeteren.

 

Ze kunnen ook een kalmerend effect hebben waardoor je sneller in slaap valt.

 

Een ander voordeel van een oogmasker is het kalmerende gevoel op het gezicht en de ogen. De zachte druk en het zachte materiaal kunnen heel ontspannend zijn voor mensen en helpen een kalm gevoel op gang te brengen.

 

Het blokkeren van licht met een oogmasker kan gunstig zijn, maar Osmun zegt dat ze niet voor iedereen geschikt zijn. Het komt aan op persoonlijke voorkeur. Gelukkig is er veel variatie in de soorten oogmaskers, dus je vindt er vast wel een die bij je past.

 

Soorten oogmaskers

Niet alle oogmaskers zijn gelijk. Er zijn tal van verschillende soorten beschikbaar, elk met zijn eigen voordelen.

 

 

Deze omvatten:

 

 • Doekmaskers

 • Gelmaskers

 • Verzwaarde oogmaskers

 • Gedempte oogmaskers

 • Verwarmde oogmaskers

 • Doek oogmasker

Er zijn vele soorten stoffen oogmaskers, van zijde en kasjmier tot katoen, fluweel en zelfs fleece.

 

Doek oogmaskers zijn veelzijdig en kunnen voor de meeste mensen werken. Afhankelijk van de stof die je kiest, kunnen ze verschillende voordelen hebben. Zijden doekmaskers zijn bijvoorbeeld geweldig als je een gevoelige huid hebt.”

 

Gel oogmasker

Als je een persoon bent die van koude druk houdt, zou je een gel-oogmasker kunnen vinden dat je helpt afdrijven.

 

Om te kunnen slapen, moet je lichaamstemperatuur dalen, dus als je een verkoelend oogmasker hebt, dan zal je dit proces waarschijnlijk versnellen, zolang het niet ijskoud is. 

 

Verkoelende oogmaskers kunnen helpen bij:

 • Allergiesymptomen

 • Jeukende ogen

 • Zwellingen

 • Donkere kringen

 • Irritatie

 • Hoge temperaturen

 • Verzwaard oogmasker

 

Op dezelfde manier als verzwaarde dekens mensen kunnen helpen zich rustig te voelen, hebben verzwaarde oogmaskers hetzelfde effect. 

Deze maskers hebben meestal kleine kralen binnenin die zorgen voor extra gewicht om een zwaar gevoel te creëren.

 

Oogmasker met kussens

Een oogmasker met kussentjes kan comfortabeler aanvoelen en minder beperkend zijn. Ze passen ook beter bij de contouren van het gezicht.

Oogmaskers met kussentjes ook dikker en kunnen ze het licht volledig blokkeren.

 

Verwarmde oogmaskers

Verwarmde oogmaskers zijn over het algemeen ontspannend, op dezelfde manier waarop een verwarmd kompres rustgevend kan zijn voor mensen. 

 

Een van de medische redenen waarom mensen een verwarmd oogmasker zouden kunnen gebruiken is voor droge ogen. Warmte “stimuleert de olieklieren die tranen produceren en ook helpen om vocht in de ogen op te vangen, waardoor de hydratatie van de ogen verbetert

 

https://dokterfit.nl/daglichtlamp/