Neelix
Image default
Bedrijven

Hoe bescherm je je huis tegen kortsluiting en storingen?

Stroom is steeds belangrijker aan het worden, je merkt pas hoe veel stroom je gebruikt als je het niet meer hebt. Je wil natuurlijk geen problemen met elektra en al helemaal niet dat alles wegvalt, hiervoor zijn er een paar maatregelen die je kunt treffen om de kans op stroomstoringen zo klein mogelijk te maken. Helaas is het helemaal uitsluiten van storingen en kortsluiting niet mogelijk, met de volgende tips maak je de kans op storingen en kortsluiting zo klein mogelijk. 

Zorg dat de groepenkast in goede staat is

Alle elektra in een gebouw komt vanuit de groepenkast, het is dus ook belangrijk dat de groepenkast van goede kwaliteit is. Naarmate een groepenkast ouder wordt gaat de kwaliteit hiervan ook achteruit, dit zorgt ervoor dat er zich problemen voor kunnen doen. Het is daarom slim om de groepenkast regelmatig te laten controleren, hierdoor heb je zekerheid en kun je problemen voor zijn. Het is ook mogelijk om groepen toe te voegen als je er niet genoeg hebt, hierdoor is het ook gelijk mogelijk om meerdere apparaten tegelijkertijd aan te hebben staan. Let wel op dat er achter één aardlekschakelaar maar vier groepen mogen. wanneer je dus meer dan vier groepen wil moet er een aardlekschakelaar bij komen. 

Wees voorzichtig met oude apparaten

Wanneer oude apparaten na een lange tijd weer worden aangesloten op de stroom ontstaat er vaak een kortsluiting, dit is gevaarlijk omdat kortsluiting gepaard gaat met brand. Het is daarom belangrijk om van te voren te kijken hoe veel spanning het apparaat geeft en of hij niet vol zit met stof. Stof geleidt namelijk stroom en hierdoor is er een mogelijkheid op kortsluiting en brand, het is daarom dus ook belangrijk om de ruimtes waar open stopcontacten zijn stofvrij te houden.